به گزارش صبح رزن به نقل از ایلام فردا، این روزها گرانی و تورم قیمت کالا و خدمات، یکی از موضوعاتی است که بیش از هر موضوع دیگر، رنجش خاطر اقشار مختلف جامعه را به همراه داشته است. اگر قرار باشد موضوع را واقعبینانه بررسی کنیم، باید ببینیم چه میزان از این معضل بزرگ، خواسته و چه میزان از آن ناخواسته و براثر سهلانگاریها صورت میگیرد؟ یا چه کسانی در بروز این نابسامانیها نقش دارند؟ مهمترین عوامل تشدیدکننده تورم و گرانی کدامند؟ مهمترین عوامل مؤثر در بروز تورم و گرانی را میتوان در چند سطح کلی دستهبندی کرد. برخی از عوامل، فراملی است که در این وضعیت، توان مقابله یکطرفه را نداریم و برخی از آنها عبارتند از:
1- افزایش قیمتهای جهانی؛ جدیدترین آمار بانک جهانی نشان میدهد ۱۴ قلم ماده غذایی مثل انواع گوشت، گندم، برنج، چای و روغن با افزایش قیمت ۱۰ تا ۴۵ درصدی در سال ۲۰۱۲ نسبت به سال ۲۰۱۰ مواجه شدهاند. بر اساس این گزارش، جو که به عنوان خوراک دام مصرف میشود، بیشترین افزایش قیمت را در ژوئن سال 2012 نسبت به سال 2010 به خود اختصاص داده است. قیمت این ماده غذایی در ژوئن 2010 برابر با 4/158 دلار در هر تن و در ژوئن سال 2012 برابر با 7/230 دلار در هر تن بوده است که افزایش 45 درصدی را نشان میدهد. ذرت با افزایش 43 درصدی نسبت به سال 2010 دومین ماده غذایی از نظر گرانی در جهان در سال جاری میلادی بوده است؛ قیمت ذرت در ژوئن 2012 برابر با 3/267 دلار در هر تن بوده است در حالی که در سال 2010 برابر با 9/185 دلار در هر تن برآورد شده است. رتبههای بعدی این گزارش را کنجاله سویا با 33 درصد، دانه سویا با 25 درصد، گندم با 23 درصد، برنج با 22 درصد، گوشت گوساله با 20 درصد، روغن سویا با 17 درصد، چای با 12 درصد، گوشت گوسفند با 11 درصد و روغن نخل و گوشت مرغ با 10 درصد افزایش قیمت به خود اختصاص دادهاند. بر اساس این گزارش، قیمت کنجاله سویا در ژوئن سال 2012 برابر با 503 دلار در هر تن بوده که در سال گذشته 398 دلار در هر تن بوده است. قیمت دانه سویا در ژوئن سال جاری میلادی به ازای هر تن به 566 دلار مبادله رسیده است؛ این ماده خوراکی در سال گذشته میلادی و سال 2010 نیز به ترتیب 541، 450 دلار به ازای هر تن خریداری شده است. چای یکی از نوشیدنیهای محبوب جهان در ژوئن سال جاری میلادی قیمتی برابر با 1/316 سنت به ازای هر کیلوگرم داشته است؛ این محصول در سال 2011 و سال پیش از آن بهترتیب برابر با 9/277 و 5/280 سنت در هر کیلوگرم معامله شده است.
2- تبعات بحران مالی غرب؛ از آنجا که کشورهای مختلف جهان، بخش قابلتوجهی از نیازهای خود را در تعامل با یکدیگر و در جریان داد و ستدهای تجاری تأمین میکنند، لذا بحرانهای اقتصادی رخ داده در غرب، یکی از عواملی است که آثار و پیامدهای منفی آن، خواسته یا ناخواسته در وضعیت اقتصادی و مالی سایر کشورها نمایان میگردد. چون بخشی از نیازهای اقتصادی ایران هم با واردات حل میگردد، هرگونه اخلال در نظام اقتصادی غرب لاجرم بر روی اقتصاد کشورمان هم تأثیرگذار است.
3- تحریمهای فزاینده غرب علیه جمهوری اسلامی ایران؛ تحریم و فشارهای اقتصادی غرب و در رأس آنها آمریکا اگرچه به فرصتهایی برای نظام تبدیل شده است که در بخشهای مختلف، از وابستگی ایران به سایر کشورها بهشدت کاسته است؛ اما درحال حاضر در برخی از موضوعات بیتأثیر نبوده و افزایش هزینه تولید برخی از محصولات را به همراه داشته است. سرجمع میتوان گفت 20 درصد از تورم و نابسامانیهای فعلی اقتصادی به تحریمها برمیگردد. اما بخش دیگر مشکلات، ناشی از سوءتدبیر و مدیریت داخلی است که با درایت میتوان آن را مهار کرد؛ مواردی همچون نقش مافیای ثروت و قدرت و کسانی که از انحصارات وارداتی بهره میبرند نیز در بروز این نابسامانیها و افزایش قیمت برخی از محصولات کاملاً مشهود و انکارناپذیر است که مورد بارز آن در واردات انحصاری نهادههای دامی توسط شخص خاص که از رسانهها تا حدی اطلاعرسانی شد، یا افرادی همچون سلطان گوشت که با ایجاد 15 شرکت انحصار واردات گوشت حتی تعیین قیمت را در اختیار خود در آورده است و یا صاحبان سرمایه، تولیدکنندگان بخش خصوصی، تأمینکنندگان و توزیعکنندگان و واسطهها بهخصوص در مواردی که انحصار تولید یا ارائه خدمات یا کالایی را در اختیار داشته، بعضاً خصلتها و ارزشهای دینی و اجتماعی را نادیده میگیرند و فقط به تأمین منافع خود چشم دوخته و مصالح و منافع کشور و جامعه را فدای خواستههای نامشروع خود میکنند، از دیگر عوامل بروز نابسامانی اقتصادی محسوب میشوند.
البته نبایدفراموش کرد که عده ای در صدد هستند که این گرانی ها را به سوء مدیریت مسئولین منتسب کنند در حالی که واقعیت این نیست بلکه این قضایا به مواردی که در بالا ذکر شد برمی گردد و آنها می خواهند که با این اقدام بین مردم و مسئولین شکاف ایجاد کرده و مردم را نسبت به مسئولین بدبین نمایند که باید هوشیار بود و در دام چنین دسیسه هایی نیفتاد.
دیدگاه شما