بحث حقوق بشر در جهان امروز با توجه به گسترش فضای رسانه ها یکی از موضوعات بسیار مهمی است که مورد توجه کشورها وسازمانهای بینالمللی قرار میگیرد. به گونهای که یکی از اولویتهای سازمانهای بینالمللی بررسی این موضوع و میزان رعایت و احترام به آن در کشورهای مختلف است. این مسئله در چند سال اخیر آنقدر حائز اهمیت به نظر میرسد که به معیاری برای سنجش کیفیت زندگی شهروندان جوامع تبدیل شده است. آن چنان که رعایت حقوق انسانی در جهان امروز، از فاکتوری مهم برای سنجش شاخصههای انسانی محسوب میشود.
اما در این میان به نظر میرسد که بررسی حقوق بشر در جهان امروز به برخی دلایل تبدیل به ابزاری سیاسی شده تا حقیقتی برای بیان شاخصههای انسانی در جوامع مختلف! چرا که با توجه به مسائل مختلف در دنیای سیاست امروز این مسئله به عینه مشاهده میشود که برخی کشورهای پیشرفته و قدرتمند که نهادهای بینالمللی را در اختیار دارند دائما از حقوق بشر به عنوان ابزاری برای تحت فشار قراردادن کشورهای مخالف با سیاستهای خود استفاده میکنند.
نمونههای این موضوع آنقدر قابل توجه است که میتوان لیست بلند و بالایی از آن تهیه کرد. فرهاد طاعتی، استاد دانشگاه و فعال حقوق بشر، میگوید: نمونه مشخص این موضوع کشور عربستان است. کسی در این موضوع تردید ندارد که عربستان یکی از بزرگترین ناقضان حقوق انسانها به ویژه زنان به حساب میآید. سند این مسئله هم ویدئویی بود که از هنجار شکنی زنان عربستان چندی پیش در یوتیوب منتشر گردید. دراین فیلم کوتاه چند زن عرب در مخالفت با ممنوعیت رانندگی زنان در عربستان ، به رانندگی در خیابانهای این کشور پرداختند وپس ازاین موضوع از سوی دولت به شدت تنبیه شدند.با وجود این مسائل که در عربستان و برخی دیگر از شیخنشینان خلیج فارس، نمونههای آن کم نیست باز هم شاهد سکوت نهادهای حقوق بشری هستیم. چرا که عربستان سیاستهای خود را هم سو با دولتهای غربی تنظیم میکند.
بزرگترین ناقض اروپایی حقوق بشر به روایت آمار و گزارش!
صحبتهای این استاد دانشگاه در حالی است که دولت انگلستان در چند روز اخیر با وارد کردن اتهاماتی به دولت ایران، تلاش داشته تا وضعیت حقوق بشر در ایران را وخیم عنوان کند و حتی خارج از عرفهای دیپلماتیک اقدام به بیان الفاظ نامعقولی در این مورد نسبت به ایران کرده است.
براساس نظر کارشناسان حوزه حقوق بشر، انگلستان از کشورهایی محسوب میشود که در صدر تضییع حقوق انسانی در اروپا قرار دارند. نارش یوری، تحلیلگر انگلیسی در حوزه اجتماعی در گزارش خود با عنوان «بحران پنهان» میگوید: شمار زیادی از قربانیان آسیایی خشونتهای خانوادگی از این موضوع در هراسند که چنانچه از خانوادهای که در آن مورد آزار و اذیت قرار می گیرند پا به بیرون بگذارند، ممکن است وادار به ترک این کشور شده و آواره شوند.
براساس آمارهای موجود از هر چهار زن در انگلستان یک نفر مورد خشونتهای شدید از سوی همسرش قرار میگیرد و در این بین 90 در صد فرزندان این خشونتها را مشاهده میکنند.
از سوی دیگر انگلستان به دلیل سیاستهای غلط دولت این کشور از بالاترین آمار جنایت و خشونت هم برخوردار است. انگلستان در آمار جنایتهای صورت گرفته حتی بالاتر از نیویورک و استانبول قرار میگیرد که قتل با سلاح گرم و تجاوز به زنان و حتی سقط جنین تنها بخشی از این آمار مطرح شده از سوی مراکز پژوهشی و آکادمیک است. حتی برخی کارشناسان انگلیسی بر این باورند که دولت انگلستان با تزریق آزادی جنسی به روح جوانان این کشور، در راه ارتکاب جنایت اخلاقی علیه جامعه انگلستان گام برمیدارد. مارتین نیولند یکی از اعضای موسسه «مک لینز» با اشاره به تمام این موارد و همچنین ایجاد فضای بسته رسانهای توسط دولت انگلستان برای مطرح نشدن این آمارهای مهم، آن را از نشانههای فروپاشی جامعه انگلستان میداند. علاوه بر تمام این مسائل به نظر میرسد که با توجه به آمارهای موجود بخش قابل توجهی از قاتلین و مجرمین بینالمللی انگلستان را برای فرار از کشور خود ترجیح میدهند. به گونهای که خبرگزاری نووستی چندی پیش با ارائه آمارهای مختلفی از ارسال درخواستهای متعدد استرداد مجرمین به دولت انگلستان به طور تلویحی این کشور را مکان امنی برای قاتلان و تبهکاران بینالمللی عنوان کرد و حتی اشاره داشت که انگلستان به آنها پناهندگی سیاسی میدهد.
فقر وفساد سیاسی،روی دیگر نقض حقوق بشر در انگلستان
علاوه بر تمام این موضوعات بر اساس آمارهای منتشر شده از سوی موسسه خیریه آکسفام حدود یک چهارم مردم انگلستان در زیر خط فکر زندگی میکنند که این بخش قابل توجه از جمعیت این کشور درگیر انواع مشکلات و بزهکاری های اجتماعی هستند. این موسسه در ادامه آمارهای خود، این مشکلات را ناشی از فساد عمیق دولت انگلستان عنوان میکند و بر این باور است که تا چند سال دیگر بخش بیشتری از جامعه این کشور زیر خط فقر قرار خواهند گرفت که این موضوع از نشانههای آشکار تضییع حقوق شهروندان انگلیسی و غیر انگلیسی در این کشور محسوب میشود.
این موارد در شرایطی مطرح میشود که به باور فرهاد طاعتی دولت انگلستان یکی از سختگیرترین کشورها در مسائل آزادی بیان و فعالیتهای سیاسی مخالف نظر دولت است. این استاد دانشگاه میافزاید: نمونههای آشکار این موضوع را میتوان در دستگیری چند تن از مسلمانان در تظاهرات اعتراض آمیز در لندن به چاپ کاریکاتور دانمارکی علیه پیامبر اسلام و یا ممنوعیت فعالیت گروههای نفاذه شریعت محمدی" و "جماعت المجاهدین بنگلادش در این کشور مشاهده کرد. نمونههایی که تنها بخش کمی از موارد موجود در این باره است. با توجه به تمام این موارد به نظر میرسد که انگلستان خود یکی از سمبلهای آشکار ضد حقوق بشری است که از واژه حقوق بشر برای زیر فشار گذاشتن مخالفانش استفاده میکند.
دیدگاه شما